Hornstull historia

Skrivet av Åsa Steinsvik tis, 03/31/2009 - 13:34

Hornstull avser området norr om den historiska tullen vid brofästet till Liljeholmsbron och väster om Långholmsgatan. I norr är Pålsundskanalen en naturlig gräns. I början av 1660-talet beslöt man att bygga den första Liljeholmsbron, en flottbro som flöt på vattnet mellan Södermalms västligaste udde till Liljeholmen, där Årstaviken var smalast.

Långt innan det blev bostadsområde i Hornstull låg här Jakobsbergs gård, en så kallad malmgård som numera står på Skansen. Strindberg beskrev den i en av sina romaner. Han nämner där de vackra kastanjeträden som än idag blommar på innergården i kvarteret Tången.

En gång i tiden bedrevs en omfattande tobaksodling i området. Vid den tiden fanns det inte ens kvarter i Hornstull kring Tobaksspinneriet. Senare byggdes det om till en porterfabrik som tronade på Hornstulls strand med sin karakteristiska skortsten.

Med industrialiseringen på 1800-talet kom de mekaniska verkstäderna och varven att bli de stora arbetsplatserna i området, något de förblev fram till mitten av 1900-talet. Under 1920- till 1940-talet byggdes merparten av de befintliga bostadshusen i Hornstull.

På Bergsunds Strand 23 bodde Nelly Sachs, som fick nobelpriset i Litteratur 1966. Det idag spridda öknamnet "Knivsöder" går inte längre tillbaks än till 1990-talet. Området har under 2000-talet blommat upp i och med marknaden Street och ett antal kaféer och restauranger.


Malmgården till vänster
Jakobsbergs gård, huset i bakgrunden är Hornsgatan 174

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0